Санад – Савиндан

У храму посвећеном Вазнесењу Господњем у Санаду и црква и школа су заједно прославиле Савиндан-

Данас, 27. јануара, Српска православна црква слави спомен на свог првог архиепископа Светог Саву, а школе славе своју славу јер је Свети Сава први српски  светитељ, просветитељ, освивач самосталне Српске цркве (1219.), школе и просвете, медицине и права.

Након Свете литургије коју је држао домаћин храма јереј Александар Павловић освећен је и пререзан славски колач кумова славе  међу којима су били и ученици Основне школе „Јован Поповић“ из Санада.

– Свети Сава је наша вечита прича, никад до краја испричана и завршена. Сви Срби знају о њему понешто, али нико не зна све, јер је његова биографија истовремено биографија Бога и Цркве у свету и историји. У великој мери, то је биографија целог овог нашег народа. Током беседе подсетио је и на речи владике Николаја Велимировића који је рекао да је Свети Сава Србин од крви и меса, становник земље, али и грађанин Неба и човек будућег века и најлепши српски лик кроз који се Бог нама показује –  одржао је пригодну беседу о српском светитељу том приликом свештеник Павловић.

Као што је обичај у црквама у Банату, након Литугије је приређен пригодан програм о Светом Сави у којем је учествовало 111 деце, из предшколске установе „Мала сирена“ и ученика Основне школе од првог до осмог разреда из места. Најмлађи су говорили стихове о светитељу, а старији су певали и песме о Светом Сави. Након рецитала подељени су пакетићи свим учесницима програма које је обезбедила Општина Чока, продавница „Орхидеја“ и породица Урошев из Новог Кнежевца.

Иначе, у Чоки, као средишњем месту општине, 25. јануара је одржана Светосавска академија у Дому културе,  на којој су учествовали и ученици другог разреда Основне школе из Санада који су извели игроказ са песмама о животу светитеља који је био изузетно запажен. Том приликом је и КУД „Свети Сава“ из Чоке је обележио дан Друштва. – ДКП

VN

Брзи превод