Sremski Karlovci – 24. letnja škola crkvenog pojanja

KONCERT POLAZNIKA ŠKOLE 6. AVGUSTA U KARLOVAČKOJ GIMNAZIJI

Optimized-Sremski Karlovci 4

U organizaciji „Društva za negovanje tradicije i razvoj Sremskih Karlovaca” od 31. jula do 7. avgusta održava se 24. letnja škola crkvenog pojanja “Korneliju u spomen” na kojoj učestvuje 45 polaznika iz cele zemlje, od Kosovske Mitrovice, Niša, Leskovca, Kruševca, Kladova, Beograda, Bačke Palanke, Sombora, Bečeja, Subotice, Sanada, pa do Novog Kneževca. A raspon godina učenika je od dečaka od 13 godina, do gospođe iz Sombora koja ima 66 godina.

Autor programa je profesorica dr Danica Petrović, hor vode Snežana Žujić i Mila Radonić, dok pojačku radionicu vodi dr Predrag Đoković.

Optimized-Sremski Karlovci 1

Programi se održavaju u Ekološkom centru “Radulovački”, probe hora u Karlovačkoj gimnaziji, dok će se u subotu, 6. avgusta, s početom u 20,00 časova, u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije održati Koncert polaznika škole.

Letnja škola crkvenog pojanja je prvi put organizovana 1993. godine, kada je održan samo kurs horskog pojanja, a vremenom je preraslo u mnogo širi aspekt, jer se neguje i tradicionalno jednoglasno srpsko pojanje, rad sa decom, učestvovanje na bogosluženjima, a organizuju se i predavanja iz istorije, kulturne istorije i istorije muzike.

 

Sremski Kar. 2

Ove godine polaznici letnje škole uživaju pored radionica horskog I pojačkog pevanja i učestvovanja na bogosluženjima i u predavanjima: Nataše Marjanović, dr prof. Danice Petrović, Dejana Popova (iz Temišvara) , akademika Vladete Jerotoća i akadenika Dimitrija Stankovića, a teme su od “Crkvene muzika u privatnom životu Srba u 19. veku, preko “Kako gledati na različite religije danas”, do “Crkveni muzičar – ko je to?” . Učesnici prisustvuju i koncertima kamerne muzike, a obići će manastire Grgetek i Krušedol.

Polaznici škole su zadovoljni kako organizacijom, tako smeštajem i hranom, a za probe kažu da su divne, predavanja poučna, a atmosfera odlična.- DKP

VN

Брзи превод