Srpski Krstur – Festival folklora „Ajd povedi – ajd zaigraj“

U Domu kulture, u Srpskom Krsturu, selu u opštini Novi Kneževac, je u organizaciji Kulturno umetničkog društva „Milan Ajvaz“, u subotu, 17. juna organizovan Festival folklora pod nazivom „Ajd povedi-ajd zaigraj“ na kojem je učestvovalo 10 folklornih društava , grupa Predškolske ustanove iz mesta, Romska grupa i Tamburaški orkestar „Lale“ iz Novog Kneževca gde se na slikovit način predstavljala prošlost i tradicija.

Od ove godine po odluci i Mesne zajednice Srpskog Krstura i predsedništva KUD-a domaćina  festival će se zvati “Ajd povedi-ajd zaigraj u čast Luke Popova“, tragično preminulog prošle godine dva dana pre festivala, koji je bio umetnički rukovodilac 40 godina u društvu, bojio ga i održavao na visokom umetničkom nivou.

Festival je započeo svečanim defileom kroz mesto i nakon uvodnih reči i pozdrava predsednika Skupštine opštine Nandora Ujheljia i republičkog poslanika Radovana Jančića koji je pozdravio mnogobrojne visoke zvaničnike i druge goste festival je započeo izvedbom prikaza Predškolske grupe „Biljana platno beljaše“.

Publika u Srpskom Krsturu je izuzetno zainteresovana za folklor tako da su igrači uživali dok su izvodili svoje koreografije. Predsatavili su se KUD „Izvor“ iz Nakova, koji je oduševio publiku, dve grupe KUD iz Zaječara „Zaječar“, KUD „Aleksandrovo“ iz Subotice sa svojim Gluvim glamočkim kolom je ostavio publiku bez daha, odlični su bili i KUD-ovi „Sveti Sava“ iz Čoke, „Vuk Karadžić“ iz Sanada, „Tisađenđe“ iz Novog Kneževca.Takođe, SAKUD „Sveti Sava“ iz Kanjiže, KUD “Dr Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva i  domaćin KUD „Milan Ajvaz“ koji se predstavio sa više spletova igara i izazvali buru aplauza, kao i domaća Romska grupa.

Tamburaški orkestar „Lale“ je svojim laganim ritmom, pesmama i melodijama banatskg podneblja podsetio prisutne gde se nalaze i koliko je velika i široka banatska duša , baš kao i njena ravnica.

Nakon višesatnog vatrometa igara i pesama usledilo druženje svih folkloraša i gostiju u Fiskulturnoj sali Osnovne škole.-DKP

VN

Брзи превод