Žabalj – Opština Žabalj dobitnik priznanja „Bees Award“

Božić: “Ulaganje u poboljšanje energetske efikasnosti višestruko se isplati”

Na četvrtoj biznis konferenciji “BEES 2016” koja je održana 15. decembra u Sava centru u Beogradu, Opština Žabalj dobila je priznanje “BEES AWARD 2016”. Ovo priznanje se dodeljuje kompanijama, lokalnim samoupravama i finansijskim institucijama koje su investiranjem u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, uticale na smanjenje potrošnje energije ili zamenu konvencionalnih izvora obnovljivim izvorima energije, dokazale jasnu opredeljenost ka unapređenju, razvoju i integraciji energetske efikasnosti i istovremeno doprinele poboljšanju energetske nezavisnosti.

Nagradu je u ime Opštine Žabalj primio predsednik Opštine Čedomir Božić. Božić je istakao da ulagaganje u poboljšanje energetske efikasnosti i ulaganje u obnovljive izvore energije predstavlja ulaganje koje se višestruko isplati.

-Svedoci smo da potreba  za energijom u savremenom društvu raste iz dana u dan. Kako bismo podmirili sve veću potrebu, a istovremeno i očuvali životnu sredinu, moramo se više okrenuti obnovljivim izvorima energije, ali istovremeno moramo i smanjiti potrošnju energije. Resursi konvencionalnih izvora energije su ograničeni i moramo se odgovorno ponašati prema njima. Upravo smanjenjem potrošnje energije produžavamo vreme eksploatacije konvencionalnih izvora i dajemo vremena da obnovljivi izvori energije polako zauzmu njihovo mesto. Kada smo razmišljali o realizaciji projekta rekonstrukcije javne rasvete imali smo u vidu potrebu da se smanji potrošnja električne energije. Opština Žabalj je prva u Srbiji realizovala projekat rekonstrukcije javne rasvete kroz model javno-privatnog partnerstva. Za budžete malih lokalnih samouprava, kao što je lokalna samouprava Žabalj, model javno-privatnog partnerstva je šansa da se realizuju veliki projekti i da budžeti ne trpe preveliko opterećenje. Kroz ovaj projekat stara i dotrajala ulična rasveta koja je bila veliki potrošač električne energije, koja se često kvarila i iziskivala ne tako male troškove popravke, zamenjena je najsavremenijom LED rasvetom. Pored značajne uštede u potrošnji električne energije, što je višestruko korisno, građani opštine Žabalj sada imaju neuporedivo kvalitetnije osvetljenje – rekao je Božić.

Biznis konferencija “BEES 2016” ove godine održana je pod sloganom “Kako privući nove investicije u energetskom sektoru – projekcije do 2020” i okupila je preko 400 učesnika iz zemlje i inostranstva. Između ostalih, konferenciji su prisustvovali i predstavnici relevantnih institucija iz Evropske unije, Rusije, Kine, donosioci odluka iz preko 50 kompanija i mnogi drugi.

 

VN

Брзи превод