Žabalj – Uspešno realizovan „Radni dan za prirodu“

Čedomir Božić – Očuvanjem ekosistema, čuvamo budućnost naše dece

U okviru Dana staništa,  a u organizaciji Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Opštine Žabalj, održan je “Radni dan za prirodu”.

Cilj ove akcije je uklanjanje žbunastih vrsta sa staništa gorocveta, u neposrednoj blizini Žablja. Time će se omogućiti opstanak travnog, stepskog staništa i očuvanje populacije ugrožene vrste gorocveta u Srbiji. Jedno od retkih staništa gorocveta je i stepsko područje uz magistralni put Zrenjanin-Novi sad. Upravo na ovom mestu u blizini Žablja, učesnici akcije “Radni dan za prirodu” krčili su žbunje koje ugrožava vegetaciju gorocveta i na taj način omogućili da ova zaštićena biljna vrsta može da se raširi na svom prirodnom staništu.

Učesnike akcije obišli su predsednik opštine Žabalj, Čedomir Božić, i zamenik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine ,Aleksandar Andrić. Božić je istakao važnost očuvanja ekosistema, sa posebnim akcentom na očuvanje zaštićenih i retkih biljnih vrsta.

-Imamo tu privilegiju da se baš na teritoriji naše opštine nalazi stanište jedne od retkih i ugroženih biljnih vrsta, ali ta privilegija nam daje i obavezu da vodimo računa i očuvamo gorocvet. Ovakve akcije su neophodne da bi u tom očuvanju i uspeli. Očuvanjem ekosistema čuvamo budućnost naše dece. Drago mi je što su se akciji odazvalai i učenici osnovne škole, jer veoma je važno da deca nauče da čuvaju i paze na prirodu koja ih okružuje – rekao je Božić.

Pored ljudi iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, u akciji su učestvovala i deca iz Osnovne škole “Miloš Crnjanski” iz Žablja.ssc_0766 ssc_0771 ssc_0777

 

VN

Брзи превод